26 Aralık 2010 Pazar

Benim Neyim Eksik, Buyrun Aşureye :)


Malumunuz oldugu üzere (yada malumunuz oldugunu varsaydığım üzere :P ) Muharrem ayı içerisindeyiz. Ve bu ay içerisinde bir aşure günümüz var. Geçen haftaydı. Yani Muharrem ayının 10undaydı. Size şimdi uzun uzun Muharrem ayının ve aşure gününün hikmetlerinden bahsetmeyeyim. Zira birçok blogda benim bahsedebileceğimden daha güzel bir şekilde bahsedilmiş durumda. Hala okumadım diyorsanız; sizi şuraya, şuraya, şuraya alayım :) "Bunlar yetmez, daha da isterim" diyorsanız da şuraya mutlaka gidin derim :)


Eh ben artık ufaktan ufaktan sadede geleyim. İlk aşuremi geçen yıl yapmıştım. Önceleri bana öyle karmaşık gelirdi ki bu aşure işi, annem yaparken bile bakmadım hiç. Kafamı yormak istemedim yani :) Ah bileydim bu kadar kolay ve zevkli bir iş oldugunu, evlenmeden önce de evde her aşure yapıldıgında ben yapardım :) Bu aşure denemesine de yine eşimin etkisiyle başladım. Neredeyse her tatlıyı çok sevdiği gibi aşureyi de tabak tabak yiyordu kendisi :) Ben de ona kendi elceğizlarımla aşure yapamamanın bedbahtlığı içerisinde kıvranıp durur idim. Netekim günün birinde -ki o gün geçen senenin aşure haftasındaki günlerden birine denk gelir- "kalk kızım, kaçış yok bundan, bizim adam milletin aşurelerini löp löp iştahla yerken ben öyle ezik ezik bakamam" dedim ve sıvadım kolları yine :)


Emin olmamakla beraber, tarifi portakal ağacından aldığımı düşünüyorum. Ama anneme de sormuş olabilirim, bilemiyorum. Bu yıl ise çeşitli sitelerden, kafamdan ve çoğunlukla da Ümmühanımın blogundan faydalandım. Sizler çoktaaaaan aşureleri yapıp tencerenin dibini sıyırıp tencereyi yıkayıp kaldırmışsınızdır bile ama olsun, ben eksik kalamazdım aşure tarifi vermekten :) Hem aşure her daim yapılabilecek bir tatlı sonuçta. Buyrun efendim, sizlere ennnnnfesss bir aşure tarifi :) Eksiklikler var diyorsanız da iletiniz lütfen :)

MALZEMELER:

Yarım kg buğday
1 su br kuru fasulye
1 su br nohut
4-5 tane kuru incir
6-7 tane kuru kayısı
1 su br kadar çekirdeksiz kuru siyah üzüm
1 paket dolmalık fıstık
Yarım kg toz şeker
1 portakal kabuğu rendesi
4-5 tane karanfil
1 nar
Tarçın

YAPILIŞI:

Geceden buğdayı ayrı tencerede, nohutu ve kuru fasulyeyi de beraber başka bir tencerede bir taşım kaynatıyoruz. Tabi buğdayı o kahverengi suyu çıkana kadar ve nohutla fasulyeyi de tozu iyice arınana kadar yıkıyoruz önce :)(Bir taşım da şu demek: Malzemeyi suyla beraber tencereye alıyoruz ve kaynadıktan 3-5 dakika sonra kapatıyoruz.) Ocağın altını kapattıktan sonra tencerelerin kapaklarını da kapatarak malzemeleri sabaha kadar o suyuyla bekletiyoruz. Sabah uyanır uyanmaz "aman da benim malzemeler ne hale gelmiş, şişmişler mi bi bakayım hele" diyerek tencerelerin kapaklarını açıp merakla bakıyoruz. Üzümleri, küçük küçük doğradığımız kayısıları ve kuru incirleri ayrı kaplarda suyun içinde beklemeye alıyoruz. Buğdayı, nohut ve fasulyeleri 3-4 parmak geçecek kadar su ilave edip malzemeler yumuşayana kadar kendi tencerelerinde kaynatmaya devam ediyoruz. Sonra nohutla fasulyeyi de buğdayın olduğu büyük tenceremize aktarıyoruz. Birbirine iyice karıştırdıktan sonra kayısı ve üzümleri de ilave ediyoruz. 5-6 dakika o şekilde kaynattıktan sonra şekeri ve portakal kabuğu rendesini de ilave edip karıştırıyoruz. 5-6 dakika da böyle kaynatıyoruz. Bir cezvede karanfilleri az suyla kaynatıp 1-2 dakika demlendirditen sonra o suyu süzerek aşuremize ilave edip yine karıştırıyoruz. Son olarak da incirlerimizi ilave edip yine 5-6 dakika kaynattıktan ve iyice karıştırdıktan sonra ocağın altını kapatıp, aşureyi kaselere koyuypruz. İnciri daha önceden eklerseniz, aşureniz koyu renk olur. Bu kötü bişey değil zevk meselesidir :) Yani kayısılarla beraber de koyabilirsiniz tabi. Tabağın üstünü de tarçın, fıstık, nar taneleriyle süsledim ben. Ama tabi ceviz, fındık vs malzemeler de ekleyebilirsiniz süslemesine. Ben aşure hiç yemedim desem yeridir. Şöyle bir tadına bakarım o kadar. O yüzden şimdi koccca bir tencere aşure, gelip de yemenizi bekliyor efem :) Haydi afiyet olsun.

9 yorum:

Kiraz Çekirdeği dedi ki...

En sevdıgım tatlı, once hep uzerındekı cevızlerı yerım sonra usul usul tatlımı... : ) sıze afıyet olsun, ellerınıze saglık. Yemesı kolay da yapması zormus.

Anne ve Bebisi dedi ki...

Ben de sana bir fikir vereyeim, gelecek sene icin ;) Arkadasimin annesinden bir puf nokta, kuru kayisilari kaynatiyorsun, blenderdan geciriyorsun ve asureye oyle katiyorsun. Cok degisik bir tad veriyor. Istersen ayrica butun butun de ekleyebilirsin ama blenderdan gecip karismis hali baska oluyor. Bir de karanfilleri bir bardak icinde sicak suda bekletiyor, onun suyunu katiyorsun asureye ;)

Kuru dut da eklersen piserken, ayrica lezzetli oluyor :)

kirazzade dedi ki...

Kiraz çekirdeği, hiç zor değil aslında, bir kere yapsan anlarsın kolay oldugunu :)

kirazzade dedi ki...

Anne ve bebişi, karanfilde ben de ona benzer bir yöntem uyguladım. sıcak suda kaynattıktan sonra suyunu döktüm aşureye. Kayısıyı bi de öyle deneyeyim. Dut da iyi fikirmiş. Tenk yüü diyeyim MK'nın deyişiyle :)

nohut oda dedi ki...

ellerine saglık goruntu guzel tadından da yenmıyordur emınım:)

zssm dedi ki...

ellerine sağlık, bereket, huzur dolsun tüm sene evine inşallah...
ben de bu sene ilk defa denedim...
çok zahmetli olmasına rağmen çok da eğlenceli...
tarifimde seninkinden farklı olarak içine badem, fındık ve elma da koymuştum he bi de azıcık gülsuyu...
fındığı kesinlikle tavsiye ederim...

www.sendepisir.com dedi ki...

Aşurenizi Allah kabul etsin. Mutlu ve sağlıklı yıllar dileklerimle..

Syhn dedi ki...

nasıl severim nasıl kimse getirmedi bu mübarek ayda.. komşuluk ölmüş diyorum kimse inanmıyor :/

Allah kabul etsin!

bu arada mail adresini aradım bulamadım. bana kadıköyde barbour mağazasıı tarif eder misin?
seyhanc@gmail.com

kirazzade dedi ki...

Seyhancım, ben de bissürü yapmıştım ama dağıtacak kimse bulamadım :( epey arttı.
Kadıköyde iş bankasının karşısı var ya, simit sarayı hosta döner falan var.orada simit sarayının oldugu araydı sanırım. 4-5 ara var. onlardan birine girip 5-10 adım gidince sağda hemen.