15 Aralık 2010 Çarşamba

Hünkarım Pek Beğendi :)


Acaba herkes için aynı mıdır? Yemek yaptığımda hele ki bir yemeği ilk kez yaptığımda beğenilmişse zevkten 4x4 köşe oluyorum :) Beğenen kişi eşimse daha da mutlu oluyorum. Çünkü o benim eşim :) Ve boğazına çok düşkün, her yemeği her yerde yemeyen, yöresel yemekleri denemekten ve özellikle de yerinde denemekten zevk alan bir şahsiyet kendileri :) Mesela künefe yiyecek diyelim ki. Öyle her yerde yemez. Yiyeceği yerin illa ki ünlü bir yer olması da gerekmez. En iyi yapan yerde yer. Künefe demişken, bir iki ay önce müthiş künefe yapan bir yer keşfettik, ondan da bahsedeyim ben size madem :)
Künefeyi ikimiz de çok severiz. Sımsıcak halde önünüze gelir, bir parça kestiğiniz an o peyniri uzaaaaaarrrrr ve iştahınızı iyice kabartır :) Ahhh diyette olmasaydım da bi porsiyon yeseydim akaşama keşke :(( Neyse... İzmit'te bi Mahmut Usta vardır yürüyüş yolu civarında. İzmit' e gittiğimizde oradan yerdik. İstanbul'da ise Kadıköy evlendirme dairesinin tam karşısında Ekol Künefe var. Onu keşfettiğimizden beri hep orada yiyorduk. Fakat 2 ay kadar önce Ümraniye'de bir künefeciden bahsetti eşim. Hep görüyormuş ama hiç yememiş. Oraya gidelim dedi. Gittiğimizde ben içeri bile girmek istememiştim. Çünkü oldukça basit bir yere benziyordu. Güzel değildir künefesi diye düşündüm. Eşimin ısrarıyla girdik içeri. Verdik siparişleri veeeeee gözlerim faltaşı gibi açıldı! O nasıl bir tat öyle! Üstüne de maraş dondurması koydurmuştum. Bıçakla zor kestim dondurmayı, o derece Maraş dondurması yani :) Sonra konuştuk sahipleriyle. Kardeşlermiş. Kız kardeşler alt katta yapıyorlar künefeyi. Erkek kardeş de servis ve kasa işlerine bakıyor. Malzemeler memleketten geliyormuş. Künefe sevenleriniz varsa en azından bir kez gitsinler derim. Sevmeyenler de gitsin bence :) Aaaa adını vermeyi unutuyordum :) Şu linke bi bakın hele de iştahınız tavan yapsın :D Kilikya Künefe

Şimdi asıl konumuza döneyim :)
Dediğim gibi, eşim yemek yemeyi pek sever ama yemeğin iyisini yemeyi sever :) Sevdiği yemeklerden biri de Hünkar Beğendi idi. Gördükçe iç geçirirdi :) Ben de hiç yapmamıştım. "Yapayım sana" diyordum ama "yaa boşver, şimdi güzel olmazsa tutturamazsan yemem" derdi. Tabi ben de hırs yaptım :P Benim evde oldugum, onun da evde olmadıgı bir vakitte hemen kolları sıvadım. Ama nasıl heyecan ve istekle yapıyorum anlatamam :) Sonuç azzzz sonraaaaa :))
Tarifi Portakal Ağacı'ndan aldım ve şöyle yaptım:

MALZEMELER:

Beşamel Sos İçin:
3 adet patlıcan
3 kaşık un
3 kaşık tereyağı
2 su br süt
Yeteri kadar tuz

Etli Kısmı İçin:
750 gr kadar et (Ben Kurbandan paketlediğim etlerden kulandım, miktarı net bilmiyorum. Göz kararı:) )
2 diş doğranmış sarımsak
1 çorba kaşığı un
1 yemek kaşığı domates ve biber salçası (karışık)
Tuz
Karabiber

YAPILIŞI:
önce beşamel sosu hazırlıyoruz. Bunun için, patlıcanların közlenmiş olması gerekiyor. Ben patlıcanları önceden hiç fırında közlememiştim. Bu kadar uzun süreceğini bilmediğim için, bir yandan da beşamel sosu yapmaya başladım ve aksaklık yaşadım tabi :( O yüzden siz önce patlıcanları bi güzel közleyip soyun ve güzelce ezin. Blenderdan da geçirebiliriz sanırım. Közlemeyi nasıl yapacağınız size kalmış. Asıl tarifte Hatice Hn, alüminyum folyoya sarıp ocakta közlemiş. Ben alüminyum içeren ürünler kulanmamaya gayret ettiğim için o yöntemi kullanmadım. Patlıcanları yağlayıp birkaç yerinden bıçakla delip fırına attım. Ama uzun sürdü işte.
Patlıcanları hallettikten sonra, un ve tereyağını bir tencerede kavurun. Kokusu çıktıktan sonra sütü yavaş yavaş, yedire yedire ekleyin. Tuzu da ekledikten sonra patlıcanlarla karıştırıp bir borcama alın.
Bir yandan da etiniz pişiyor olsun. Bunun için, etler suyunu çekene kadar çok az sıvıyağla pişirin. Piştikten sonra bir kaşık ununuzu ekleyip karıştırın. Sonra sarımsakları, salçayı, tuz ve karabiberini ekleyin. Eti de ayrı bir borcama koyun.
Servis aşamasında, tabağa sosu koyduktan sonra eti de sosun tam ortasına koyarak ikram edin.

Ben tabağa koyduğum anda eşim yemeye başladı. İlk lokma tereddütle yenilmiş olsa da diğer lokmalar öyle hızlı yendi ki "dur fotoğraf çekicem" dememe bile aldırmadı :) O yüzden fotolar böyle yarım :)) Tabak hızla boşalmaya devam ederken yani zor şartlar altında çektim bu fotoları. Yani bu seferki fotoğraf bahanemi bulmuş oldum, hahahah :))
Seviyorum siziii, haydi afiyet ola :D


Not: Sosun içine biraz kaşar peyniri rendesi yada mozzrella peyniri de ekleyebilirsinizz Daha güzel olur belki :D

19 yorum:

tosbagalar dedi ki...

Hünkar beğendiyi hep denemek istedim ama bir türlü deneyemedim, çok güzel görünüyor. Künefeyi de hayatımda 2 kez yedim ve birdaha yermiyim bilemiyorum. Beğenemedim bir türlü. Sanki poğaçaya şerbet döküp yiyorum gibi gelir...

ümmühan dedi ki...

Ohh ellerine sağlık, ben de isterim gelince ona göre, önce evde beğendimizi yeriz sonra da gidip künefemizi :D

Anne ve Bebisi dedi ki...

offf cok canim cektii :) ben de hic yapmadim hunkar begendi.. ellerine saglik :) bu mevsimde burda kafam kadar ve bol cekirdekli patlicanlardan baskasini bulamayacagim icin.. patlican vaktini bekleyecegim artik :))

kirazzade dedi ki...

tosbagalar, sen bi kez de yerinde bi ye hele :) poğaçaya şerbet dökülmüş gibi hissetiysen iyi yapan bir yerde yememişsindir. Bu Kilikyayı mutlaka dene derim ben :)

kirazzade dedi ki...

Ümmühan, siz yersiniz ben bakarım ühüüüüü :((
:)

kirazzade dedi ki...

Anne ve bebişi, bu kadar zaman beklemem boşunaymış, gerçekten çok kolay yapılıyormuş, denemeni tavsiye ederim. Ben hangi sebze meyvenin mevsimi hangisidir hiç bilmem :( Aldım yaptım, mevsimi değil miymiş? Dün de etli akrnıyarık yaptım. Bostan patlıcandan. Hem fırında közlemeye çalıştım hem de yağda kızartmaya çalıştım ve hala çiğ gibiydi. demek ki mevsimi olmadıgı için böyle oldu :(

Sümeyye dedi ki...

yaaa sümeye ne yaptın ben oruçluyum yaa resmen bittim burada...bi ara sorucam bunun hesabını sana :)

kirazzade dedi ki...

aaa boşver sümeyye, çok kötü oldu zaten :P Deeermişiiimm :P

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık hünkar beğendi için . çok lezzetli görünüyor. Künefe de öyle .. Kilikya künefe hiç gitmedim ama linki inceledim. çok kolay ulaşabileceğim bir yerde imiş. en kısa zamanda denemeli.

kirazzade dedi ki...

o zaman hemen bu akşam git ve benim yerime de ye noooluuuur :) üstüne bir top vanilyalı maraş dondurması da koydur olur mu:)

mandalina dedi ki...

o künefeci bize çok yakın. ama senin de dediğin gibi gözüm tutmamıştı uzaktan. deneyeyim o halde inşallah! ;)

kirazzade dedi ki...

İşte dış görünüşe bakmamak lazımmış :P Ah şu önyargılarımız :D

sumeyye dedi ki...

ben o künefede takılı kaldım.. karnım tok ıken baktım ondan belkı ben kunefeyı cok severım ve bu konuda cok seecıcıyım..hatay ın kı kesınlıkle baskadır ve ben su an kunefe ıstıyorummm :(

kirazzade dedi ki...

Ayyy sümeyyecim, bak şimdi içime otrdu lafın :( keşke burada olabilsen de hemen yedirsem sana künefe :(

www.sendepisir.com dedi ki...

Hepimiz emek verip hazırladığımız yemekler beğenilince zekten dört köşe oluyoruz hatta yemesekte doyuyoruz (kendi adıma)emeklerinize sağlık..

kirazzade dedi ki...

evet doğru :) mesela ben patlıcan hiç yemem, eşim yedi ben baktım mutlu mutlu :)

Modavesaire dedi ki...

merhaba. burdan cvp yazayım dedim. malesef ben ve benm gibi bi çok bloggerın yazıları orda. şerefsizler hiç de tınmıyolar. ben de artık tınmıyorum..

kirazzade dedi ki...

hadi ya :((( hiç değilse kaynak belirtseler. yasal işlem başlatamıyor musunuz peki?

mandalincikmazi dedi ki...

MANDALİNA VE PORTAKALLI LEZZETLERİNİZLE HEPİNİZİ ETKİNLİĞİME BEKLİYORUM


http://hobidunyam.womanforum.net/ tarafından düzenlenen

yemek etkinliklerinin mandalina ve portakallı lezzetler *9* " Etkinliğine

ben http://mandalincikmazi.blogspot.com/ ( Yıldız ) ev sahibeliği yapacağım



30Aralık-20 Ocak tarihleri arasında düzenlenen etkinliğime katılmak için dilediğiniz çeşitte mandalin ve portakallı tarifler hazırlayıp resmiyle birlikte tariflerinizi blogunuzda yayınlayıp bana isim, tarif adı ve blog adresinizi belirterek mail atmanız yeterli olacaktır. Blogu olmayan arkadaşlar da katılabilirler hepinizi bekliyorum.


Ayrıca bu davetiyeyi ulaştırabildiğim, ulaştıramadığım herkes etkinliğimize davetlidir.Davetiyeyi ulaştıramadığım arkadaşlarım olursa lütfen kusuruma bakmayın hepinize ulaşmaya çalışacağım.



TEŞEKKÜR EDERİM


NOT: hobidünyam etkinliklerine ev sahibeliği yapmak isteyenler
http://papatya68.blogspot.com/ adresine başvurabilirler...

Hepimize kolay gelsin.