23 Ağustos 2012 Perşembe

SUR OCAKBAŞI'NDA GELSİN KEBAPLAR TATLILAR :)

Birkaç ay önce, gittik, yedik, geldik.

Eşim sağolsun kebaba pek düşkündür. Yöresel yemekleri de, hangi yöreye aitse orada yemeyi, yöresine gidemiyorsa da yakında o yemeği en güzel yapan yerde yemeyi sever. Ayy bu nasıl bir cümle oldu çözemedim :)
Büryanı ben Van yada Bitlis'te yemiştim ve bayılmıştım! Eşim hiç yememiş. Yiyelim istedik ve biraz araştırdıktan sonra, büryanı İstanbul'da meşhur eden yerlerden birinin de Fatih'teki Sur Ocakbaşı oldugunu öğrendik ve gittik.



Fatih' pek bilmiyor olmamaıza rağmen, kebapçının yerini kolay bulduk. Kadınlar pazarı denilen yer zaten çok bilinen bir yer. Sora sora gittik bulduk. İçerisi çok kalabalıktı. Ve yemeğini yiyenleri pek masada tutmuyorlardı :) Hemen kalkmalısınız ki sizden sonra gelen biri de hemen otursun ve yemeye başlasın :) Çok net hatırlamasam da servis çok yavaş değildi sanırım.



Ben büryanı önceden yediğim ve çok beğendiğim için yine yemek istedim. Büryan kebabı kuzu etinden yapılıyor. Bilseydim yemezdim :) But ve kemikleri ayrılan etler, çengeller ile 2.5 metre derinliğinde bir kuyuy içerisinde, askıda kalarak yani direkt ateşe temas etmeden pişiriliyor. Pişirme işlemi sırasında kuyunun kapağı kapatılarak etrafı üstten hiç hava almayacak şekilde çamurla kaplanıyor. Etler kuyuya odun ateşinin köz haline gelmesinden sonra asılıyor. Askıda pişen etlerin altına büyükçe bakır bir kazan konuluyor. Kemikli etler bu kazan içerisinde pişerken, bu etlerin buharıyla yukarıda asılı olan çengele asılı durumdaki ikiye bölünmüş olan kuzunun bütünü pişiyor. Askıdaki etlerin eriyen yağları alttaki bakır kazana damladıkça, oradaki kemikli etlerin pişme süresi ile askıdaki etlerin pişme süresi eşitlenmiş oluyor. Yapımı gayet yorucu ve zahmetli bir işmiş. Daha ayrıntılı bilgiyi bu adresten alabilirsiniz. Verdiğim link başka bir kebapçıya ait ama olsun. Sur ocakbaşı da sitesine koysaymış bilgiyi, onun linkini verirdim dimi :)
Evet ben Büryan söyledim ama çok da hoşuma gitmedi. Halbuki çocukken çok beğenmiştim. Belki de çok açtım o zaman bilmiyorum ki :) Belki de kuzu etinden dolayı beğenmedim. Yavan geldi tadı bana. O yüzden benim damak tadıma güvenmeyin ve deneyin derim.



Eşim de şu yukarıdaki karışık kebabı aldı :) Tabi ben de ortak oldum yerken :P Kebapları gayet güzeldi. Beğendik.



Yanında da ayran aldık. Böyle minik bir bakır tasta geliyor ve minik bakır kepçeyle içiyorsunuz ayranı :) Çok beğendik, lezizdi ayranları.



Buranın bir de tatlısı meşhurmuş. Özel sur tatlısı. Bildiğiniz dondurmalı irmik helvasının bir değişiği sanırım. İçinde yumurta var diye düşündüm ben. Çünkü hem sarıydı hem de irmikler dağılmıyordu. Ben yumurta yemem ama beni rahatsız etmedi. Gerçi safran da oalbilir sarı rengi veren bilemiyorum. Sordum ama söylemediler, bize özel dediler. Siz giderseniz ve öğrenebilirseniz bana da söyleyin bari :)

Pat diye bitirmek gibi olmasın ama bu yazı da burada bitti :) Yeni bir yere gidersek söylerim olur mu :)

Aslında Ümraniye'de, bizim beyin canı kebap istediğinde gittiğimiz bir kebapçımız var, tanıtmalıyım size. Sonra Dönerci Celal Usta var. Hmmm, tamam bir dahaki gidişlerimizde ikisinin de fotoğraflarını çekip sizlerin beğenisine ve bilgisine sunayım ben :) Haydi iyi günler size.

10 yorum:

LaMa dedi ki...

esinin kebap tabagina ben de ortak olmak isterim , hmmm ... afiyetler olsun

kirazzade dedi ki...

sen gel, ben sana ortaksız ısmarlayayım o tabaktan :)

Bebek Yapım Bakım Onarım dedi ki...

Linki açınca bilgisayarım yabancı maddeler var virüs var mikrop var bakteri var dedi kilitlendi. polis çağırdım.

kirazzade dedi ki...

Tabi tabi demiştir :)

Giz dedi ki...

Büryan da, tatlı da nefis gözüküyor, akşam yemeği öncesi canım çekti çok çok leziz bir durak belli ki :)))

kirazzade dedi ki...

Gizem, siz ülke ülke geziyorsunuz, biz ise benim uçak korkumdan dolayı böyle restoran restoran geziyoruz :)

write to me often dedi ki...

Eğer irmik helvasını beğendiyseniz sırrını vereyim. İçinde portakal suyu var. Hem turuncu rengini veriyor, hem de tadını muhteşem hale getiriyor.

:)

kirazzade dedi ki...

hmmm ama hiç portakal tadı almadım ben. bir de böyle macun gibi olmasının sebebi başkadır diye düşünüyorum .

hande elif dedi ki...

benim de konuyla ilgili yazım var;)
http://bademlebuduk.blogspot.com/2013/03/fatih-sur-kebap-buryan.html

hande elif dedi ki...

benim de konuyla ilgili yazım var :)
http://bademlebuduk.blogspot.com/2013/03/fatih-sur-kebap-buryan.html