7 Mart 2010 Pazar

Kamelyalı Kadın ve Udi

Kısacık ufacık tefecik bir Pazar gününü daha neredeyse boş geçirdikten sonra bloğuma koştum :P Evet, Pazar günleri yapacak çok işim oluyor ama tembellik etme isteğim daha ağır basıyor :) Gerçi bugün biraz dışarıya çıktım. Az buçuk alışveriş yaptım. Diyeti birazcık bozdum :( Yarın kontrol var. Normal şartlar altında 2-2,5 kg vermiş olmam gerekiyor geçtiğim iki hafta içerisinde. Bakalım sonuç ne olacak. Kontrolden bir gün önce diyeti bozmak da "El gider Mersin'e, ben giderim tersine" durumu gibi oldu ama n'apalım artık :)
Neyse... Bir önceki kitap postumda , sonraki postta Udi ve Kamelyalı Kadın isimli kitapları tanıtacağımı söylemiştim. E vakti geldi :)
Önce Kamelyalı Kadın'dan bahsedeyim.

Kendileri Alexandre Dumas-Fils'e aittir efendim. Yani meşhur Fransız yazar Alexander Dumas'ın oğluna. Gerçek bir aşkı anlattığı söylenir. Ve evet, gerçek olabileceğini düşünüyorum. Hikaye oldukça tanıdık. Kötü yola düşmüş bir kadın ve zengin bir genç adamın aşkı. Marguerite, zengin ve soylu erkeklerle metres hayatı yaşayan ve lüks içinde yaşayan bir kadındır. Oldukça da güzel ve genç bir kadın. Mösyö Armanda Duval ise zengin bir hukukçu. Duval Bey Marguerite ablamızı görür görmez aşık olur. Ve olaylar gelişir... Ben beğendim. Anlatımı da güzeldi konu da. Okunabilecek kitaplardan oldugunu düşünüyorum. Sıkılıp bırakasım gelmedi hiç. Bilakis dört gözle sonunu bekledim.
İkinci kitap ise Fatma Aliye'nin Udi isimli kitabı:


Önce biraz Fatma Aliye'den bahsetmek istiyorum. Türk edebiyatının ve İslam coğrafyasının ilk kadın romancısı olarak bilinir. Aynı zamanda Hilal-i Ahmer Cemiyeti'nin (Kızılay) ilk kadın üyesi ve tarihçi Ahmet Cevdet Paşa'nın kızıdır. İlk Osmanlı kadın feministlerden Emine Semiye'nin ablası, tiyatro ve sinema oyuncusu Suna Selen'in anneannesidir. Daha çok küçük yaşlardayken, abisinin aldığı özel dersleri dinleyerek eğitim temelini oluşturmuş, daha sonraları kendi de birçok alanda eğitim almış, evlendikten bir müddet sonra tercümeler yapmış, Ahmet Mithad Efendi'nin manevi kızı olmuş, eserleri Chicago'daki Dünya Kadın Kütüphanesi Ktaloğunda yayınlanmış fakat kendi milleti yani bizler tarafından çoktan unutulmuş hatta neredeyse hiç tanınmamış bir kadın yazarımızdır. Şuan kullandğımız 50 TL'lik banknotlarda resmi vardır ve ne yazık ki bazı kendini bilmezler bunu bile Fatma Aliye'ye çok görmüşlerdir. Gerçi kendisi kapalı bir hanımdır ve parada başı açık olarak resmedilmiştir ama bu polemiğe çevrilmeye müsait ve ayrı bir konudur, geçelim. Gelelim Udi'ye...
Bu roman Fransızcaya da çevrilmiştir. 1899'da yazıldığını düşünürsek, Fatma Hanım'ın ne kadar cesur bir bayan oldugunu da anlayabiliriz. Romanın baş kahramanı Bedia'dır. Gayet nazlı ve sefahat içinde büyütülmüştür. Günlerini ud çalarak geçiren mutlu bir kızdır. Daha sonra baskıların da etkisiyle evlenir ve.... Devamını kitaptan okumanızı tavsiye ederim :) Ben anlatırsam heyecanı kaçar :) Osmanlıca kelimeler sık geçiyor kitapta. Ama yine de anlaşılır ve akıcı bir kitap.
Bu arada Fatma Aliye'yi daha yakından tanımak isteyenler için, yine çok beğendiğim bir yazar olan Fatma K. Barbarosoğlunun Fatma Aliye'yi anlattığı Uzak Ülke isimli kitabını tavsiye ederim. Beni çok etkileyen kitaplardan biridir bu da. Belki bir ara ondan da bahsedebilirim.
Geldik bu akşamki postumuzun da sonunaaaa :) Her ne kadar kitap anlatma konusunda pek başarılı değilsem de, bir sonraki tanıtacağım kitaplar Selim İleri'nin Annem İçin isimli kitabı ve Cihan Aktaş'ın Bacı'dan Bayan'a (islamcı kadınların kamusal alan tecrübesi) isimli kitabı olacak inşallah.
İyi ve güzel bir hafta diliyorum hepimize.

"Aşkta, hıyanetten başkası çekilir!" (Fatma Aliye-Udi)

2 yorum:

Adsız dedi ki...

CANIM TEBRİK EDİYORUM HERGECEN GUN DAHA GÜZEL OLUYO BLOG UN.BU KİTAP TANITMA FİKRİDE HARİKA KİTAPLARI OKUMASAM DA AZ COK BİLGİLENMİŞ OLUYORUM.BİDE DEĞİŞİK Bİ AKT OLMUŞ İİ OLMUŞ:)

CANAN

kirazzade dedi ki...

Mersi Cananım :) Kitap bölümünü biraz da kendim için yaptım aslında. Bir sürü kitap okuyorum ama çoğunuhatırlamıyorum. Nasıl birşeydi, konusu neydi, beğenmiş miydim vs. Her okudugum kitabın konusunu falan bir ajandaya yazayım diyorum ama unutuyorum. O yüzden iyi oldu bu blog. Bloğumu kimse okumasa da en azından kitap arşivi oalcak benim için :)