Kitap okumayı ilkokul öncesinden beri çok severim. Bir önceki postumda, mim sorularını cevaplarken de değinmiştim. Kitapları sevmemde öncelikle annemin, dayımın ve okula başladıktan sonra da ilkokul öğretmenimin çok çok büyük katkıları olmuştur. Annem ve dayımı o postta anlattım. İlkokul öğretmenimi de daha önceden anlatmıştım. Öyle iyi bir öğretmendi ki hayatımı etkilediğini düşünüyorum. İlk öğretmenim o değil de şirret biri olsaydı şimdi çok daha farklı biri olurdum sanırım. Şirret kelimesinin ağır bir kelime oldugunu düşünenleriniz olabilir. Ama, çocuğu okuldan-okumaktan-kitaplardan soğutan ilk öğretmenler bilirim. Benim Gönül öğretmenim öyle güler yüzlü, ayrım yapmayan, güzel davranan bir öğretmendi ki okul ve okumak bende tutku haline geldi. Gittiği yere kadar okumak istedim hep. Ha tabi sonradan büyüklerimiz yoluma taş koydu ama olsun, vazgeçmiş değilim.
İstanbul trafiği kitap okumaya çok müsait :) Dakikalarca hatta bazen saatlerce trafikte kalındığı için, otobüste,vapurda,tramvayda,trende kitap okuyan kişilerin çokluğu dikkat çekiyor. He tabi, kitap okuyor görünmek için okuyanlar da var. Yada popülerizmin kurbanı olup da, kitaptan anlamadığı halde popüler olan bir kitabı okumamış olmak için okuyanlar da var. Mesela Elif Şafak'ın Aşk kitabı isimli kitabı. Yada Zar Adam, Olasılıksız, Da Vinci Şifresi, Kayıp Gül vs alakalı alakasız birçok insanın elinde gördüğüm kitaplar. Gerçekten ilgi alanına girdiği için yada merak ettiği için okuyanlar da var elbet. Ama, gündemde olduğu için o kitabın okunması gerektiğine inanıp da 10 saatte 3-5 sayfayı anca okuyabilen insanlar da çoğunlukta. Neyse efendim, okusunlar da varsın öyle okusunlar :)
Bundan kelli ben de okuduğum kitapları eş zamanlı olarak bloğumda paylaşıp sizlerin o kitap hakkında fikir edinmesine acizane katkıda bulunmak istedim. Öncelikle de evvel zaman içinde okuyup da etkilendiğim, çok beğendiğim birkaç kitapla başlayayım işe.
Mesela şu kitap:
Ve şu kitap:
Osmanlı tarihine, dayımdan dolayı hep büyük ilgi duymuşumdur. Yavuz Bahadıroğlu romanlarıyla büyüdüm diyebilirim. Büyüdükçe romanların yanısıra tarihi araştırma-inceleme kitaplarına el attım. Fakat çoğu tarih kitabı sıkıcı oluyor, yalan yok :) İşte o zamanlarda tarihi romanlar insanı tekrar tarihe merak saldırıyor. Yukarıdaki ilk kitap Sultan V. Mehmed Reşad'ın döneminde şehzadelere, sultanlara ve saray halkına mürebbiyelik yapmış olan bir hanımefendinin dilinden ve elinden dökülenleri anlatıyor. Saraydakilerin nasıl bir terbiye ile yetiştirildiğini, padişah kızı/oğlu da olsalar hocalarına karşı en ufak bir saygısızlık yapmadıklarını bilakis yaparlarsa cezalandırıldıklarını, saraydaki en küçük görev sahibinin bile hem saraydayken hem de saraydaki iş hayatı bittikten sonra dışarıda yaşamaya başladığında asla ihmal edilmediğini, korunup gözetildiğini, padişahların hiç de anlatıldığı gibi her gördüğü cariyeye asılan insanlar olmadıgını gayet güzel bir şekilde gözler önüne seriyor.
İkinci kitap da, Sultan Abdülhamid'in kızının anlattıklarını içeriyor. Abdulhamid'in halkı için ne büyük fedakarlıklar yaptığını, birçok olumlu yeniliği ülkeye ilk onun getirdiğini, yine saray hayatının aslında o kayatı hiç yaşamamış olanların dışarıdan bakarak biraz da kıskançlıkla uydurdugu gibi kötü olmadığını, sadece müze olarak gördüğümüz Topkapı, Yıldız gibi sarayların aslında birer "ev" oluşunu, bir "aile"nin sırlarını içinde nasıl barındırdığını. duvarların dili olsa da anlatsa dediğimiz şeyleri o"ev"de yaşamış olan o "aile"nin kızından dinliyor/okuyoruz. Beni etkileyen kitaplardan biridir. Vatanının bir karış toprağını vermemek için birçoklarının gözünde ne yazık ki Kızıl Sultan yaftasına layık görülen yüce bir padişahın zor şartlar altındaki hayatını ilk ağızdan okumak tüylerimi diken diken etti her sayfada.
Ve bir de şu , şu ve şu var.
Evet ben bir Sultan Abdulhamid hayranıyım.
Eklemek istediğim birşey daha var. Başka bir iskelede de var mı bilmiyorum ama Kadıköy'de Eminönü vapur iskelesinde bir kitapçı var. Ağırlıklı olarak Kültür A.Ş. kitaplarını satıyorlar. Ama güncel birçok kitabı da bulmak mümkün. Taksit de yapıyorlar. Oradan almak istediğim birkaç kitap var İstanbulla ve Sultan Abdulhamidle ilgili. Ama her biri en az 50 TL oldugu için henüz alamadım :) Hele de şunu çok istiyorum. Keşke bu kadar pahalı olmasaydı :((( Yolunuz düşerse girip kitaplara bir göz atmanızı öneririm.
8 yorum:
eşimin kitaplarına bakıyormuş gibi oldum :) o da bunları okudu, ama ben :( galiba en büyük eksikliğim kitaplar
ooo ayıp ettin şimdi ümmüşüm. Ne güzel bak eşinde çeşit çeşit kitaplar vardır. Faydalan da paslaşalım karşılıklı :)
gerçekten çok pahalıymış!
bende eskiden daha çok okurdum..
ne kurlar bitirmiştim zamanında:)
bu ara tembelim..
Nohut Oda, birgün 315 izleyicim olur ve herbiri 1 tl verirse, o kitabı alabilirim diye düşünerek açtım zaten bu bloğu :Pp
İstanbul'un en güzel yanlarından biri de sahaflar çarşısının olması... Aradığın kitabı bulabilmen... Ne güzel kitaplarla dost olana :)
Evet haklısın. Vakit bulup da oralara gidip kitapların arasında kaybolmak çok güzel!
Tarihi kitap hayranlığım iki yıldır var daha evvelinde ise aşk romanlarını tek geçerdim :D
Bu tavsiye ettiğin kitapları mutlaka ilk fırsatta inceleyeceğim.
Yalnız 315 tl lik olanı hariç :)
Ya buarada kelime doğrulamayı panelden kaldır canım ya spam yorumları onaylamadan silebilirsin nede olsa değil mi?
Öptüm seni kirazım..
315 tl olanı ben 70 tl sanıyor ve indirime girmesini dört gözle bekliyordum :) Babam Sultan Abdulhamid'i öncelikli tavsiye ederim. Kitap önerilerimin devamı gelecek inşallah, beni takip edin :P
Yorum Gönder